Karlovac 2 x CACIB

Tavaly már leteszteltük Karlovacot, nagyon tetszett a szervezés, a helyszín, így amikor a bírókat láttam úgy döntöttem, hogy próba szerencse.

Sajnos azt nem tudhattam előre, hogy Naja bikinire kopaszodik, de Flynn viszont nagyon jó formában volt, így hát szombat reggel útra keltünk. De most nem kettesben vagy kutyás barátokkal utaztunk, hanem három gyerekkel. Karlovac ugyanis szuper jó hely, amit érdemes megnézni: egyrészt megnyílt az Akvatika, ami egy nagyszerű múzeum, édesvízi halakat lehet megnézni, olyan fajok is, amit élőben nagyon ritkán lehet nálunk látni. A hely nem nagy, kisgyerekkel is gyorsan bejárható, de interaktív, látványos és izgalmas. A gyerkőcöknek külön játszószoba is rendelkezésre áll. A szomszédságában kirakodóvásár helyi termékekkel, kávézó szintén gyereksarokkal és egy kis kültéri medence koi pontyokkal és teknősökkel. De önmagában a Korana is megér egy külön misét. A vize olyan tiszta, hogy méterekre le lehet látni és egy élő szabadtéri medence feelingje van az egésznek. A kicsi haltól a több kilósig élőben lehet nézni a természet csodáját pusztán a hídon állva. Sajnos a fürdő ruhát nem csomagoltuk el, mert 12 fokból indultunk, 30 lett belőle. Na, majd jövőre.

A gyerekek (fiúk) kedvence a Hadtörténeti Kiállítás volt, ami az 1991-95-ös háborúnak állít méltó emléket. Több tank, ágyú, páncélozott jármű, egy MIG 21-es és egy háborúban megsemmisült vadászgép roncsai külön-külön is figyelmet érdemelnek, de a horvátok úgy döntöttek, hogy a háború borzalmait igazából úgy tudják bemutatni, ha egy lebombázott épületet is megőriznek a maga valójában az örökkévalóságnak. Jelenleg sajnos csak a kültéri kiállítás volt látogatható, mert az épület rekonstrukciója még folyamatban van.

De hát mi igazából kutyakiállításra mentünk, így essen erről is néhány szó.

Az első nap egy igazán szigorú olasz úr bírált. A döntéseivel többé-kevésbé egyet is értettünk, csak azt jutalmazta, ami igazán tetszett neki. Naja sajnos teljesen kopasz lett, le is fogyott kissé, nem volt igazán kiállítási kondícióban. Ha neveztem, nem hagyom otthon gondoltam, hátha szerencsénk lesz. Nem volt, nagyon jót kaptunk. Flynn viszont kezd igazi formás border lenni, a mozgása pedig megragadja az ember tekintetét. Nem is csalódtunk, mindent elhoztunk, pedig a ringdresszúrán itt még jócskán volt mit javítani. PRM, best Junior és Fajtagyőztes lett 13-as konkurenciában mindössze 10 hónaposan. A szervezők sajnos nagyon elnyújtották a  programot, délután 4-kor kezdődött csak a  BIS program, a kutyák és a gyerekek is rosszul viselték. Sajnos az idegességem átragadt Flynnre is, bár mozgásban tökéletes volt, de nem igazán állt be, így a fajtacsoport helyezést buktuk. Gábor elvitte a gyerekeket lefárasztani, én pedig a Junior BIS-t vártam most már minden mindegy, úgyse nyerünk semmit alapon. Szerintem Junior BIS-ben helyezést elérni nehezebb mint a felnőttek között, ugyanis általában az összes kutyát az összes fajtacsoportból egyszerre szólítják a  ringbe. Amikor a műsorközlő bemondta, hogy fajtacsoportonkénti bírálat lesz nagyon megörültem. De a maláj bíró Chang Weng Who már az előbírálati körben is megnézte Flynnt, futtatott is bennünket és Flynnek itt valami bekattant. Mutatta magát, mozgott, figyelt rám, leste minden rezdülésem. Gábor közben visszaért a gyerekekkel szurkolni és mutatta, hogy gyönyörűen áll, jók vagyunk. Amikor a ringbe szólítottak bennünket, akkor is csodásan mozgott, a bírók előtt elfutva többen mondták, hogy micsoda csodás mozgása van, amikor beállítottam figyelt, kihúzta magát. Amikor a bíró azt mondta, hogy ő a legjobb az FCI 1.-es fajtacsoportban az összes junior kutya közül, nem akartam hinni a  fülemnek! Bár a utána nem értünk el helyezést, de igazán büszke voltam Flynnre, hisz 5 kiállításból három alkalommal került dobogóra!

Második nap svájci bírót kaptunk, hozzá jóval több, 20 nevezés érkezett, viccelődtünk is, hogy mások biztosan ismerték hírből a tegnapi olaszt. Naja 3 szuka közül nagyon jó 1. helyezést szerzett, kiváló kritikával. Flynn megismételte a tegnapit és ismét mindent vitt. A mai napra viszont Foltos (Johnnie Walker) tette fel a  koronát, aki CAC és CACIB lett nyílt osztályból. Én is vezettem fel, büszke vagyok rá és a gazdájára nagyon, szuper csapat ők ketten. Októberben munkavizsgáznak, addig pedig még elmennek pár helyre, hogy meglegyen az az egy CACIB az interchampionhoz. Hajrá!

Szuper hétvége volt, bár mi mind mentálisan, mind fizikálisan kidőltünk (a gyerekek is) de azért családdal nem mostanában ismételjük ezt meg. De az élmény mindenért kárpótol!