Képzelt riport

[:hu]Ez a kis iromány a facebook oldalamon jelent meg április elején. nagyon szerettétek, ezért áthoztam ide is. A felelős vásárlásról, átgondolt döntésekről szól.

Köszönöm.

 

Képzelt riport:
-Border collie-t akarok!
-Tényleg? Jól ismerem őket, miért szeretnél ilyen fajta kutyát?
– Mert cuki, okos, szép, meg divatos is.
– Igen, valóban az. Jó fej kutya, igazi társas lény, nem szeret egyedül lenni, igényli a gazdi jelenlétét, a kertbe kirekesztve nem lesz boldog. Napi több alkalommal aktivitás kell neki séta, játék, tanulás formájában, különben elfoglalja magát, aminek Te nem fogsz örülni. Tudod neki ezt biztosítani?
– Persze.
– Akkor jó, tehát: ha esik, ha fúj, ha meleg van,. ha mínuszok röpködnek és te amúgy 8-ra jársz dolgozni, akkor felkelsz reggel 6-kor, hogy a kutyát lemozgasd, adj neki friss vizet, megszeretgesd picit. Majd amikor a munkának vége nem barátokhoz szaladsz, meg kávézóba, pizzázni, esetleg moziba, hanem haza, mert a KUTYÁD vár. Ugye így lesz?
– Persze.
-A hét minden napján, így lesz, ugye? Hétvégén sem lustálkodsz kilencig, sőt amikor végre az időd engedi, többet leszel vele, viszed mindenhova, ahova csak tudod, hiszen ő a legjobb barátod. Ugye?
-Hát igen, de az a helyzet, hogy amikor nem vagyok otthon másra bíznám.
-Tényleg? Miért? Milyen gyakran bíznád másra? Akire rábízod, az tudja vállalni ami a kutyatartással jár? A családod minden tagja szereti a kutyákat?
-Persze szeretika a kutyákat.
-Az nem elég. Szeretni és együtt élni vele nem teljesen ugyanaz.
-Miért?
-Ami szépnek tűnik kívülről nézve, annak megvannak az árnyoldalai is.
-Mire gondolsz?
– Hát kezdjük ott, hogyha kutyád van, akkor felelősséggel tartozol érte. Vigyáznod kell rá és meg kell teremtened ennek a hátterét. Ha lakásban laksz, akkor a lépcsőház lakóinak írásos belegyezését. Ha családi házban, akkor jó, ha tudod a szomszédaid véleményét, alapvető dolog, hogy a kertből a kutya ne tudjon kimenni, legyen egy kiváló hőszigetelt háza. A láncon tartás Magyarországon évek óta tilos.
-És a kennel? Mi a helyzet a kennellel, abban tarthatom?
-Igen, ez megoldás lehet, de kennelben sem tartható a kutya egész nap! A border collienak mozgásigénye van. Társas lény (nem véletlenül lesz sok border gazdinak az első után még további bordere) ezért a kennelben boldogtalan lesz. A kennel csak rövid időre megoldás, mondjuk amíg lenyírjátok a füvet, vagy olyan látogató jön hozzátok, aki nem szereti a kutyákat.
-Akkor az úgy nem jó, hogy naponta párszor kiengedjük szaladgálni, utána meg visszazárjuk?
-Nem, te boldog lennél, hogy naponta 3 x 10 percre hagyhatnád el a szobád?
-De ő egy kutya?!
-Igen, ő egy kutya. Akinek olyan gazdit keresek, ahol főállású kedvenc lehet. Ahol a gazdája társa lesz, nem pedig kerti dísz.
-Ó értem. Hát nem tudom, szerintem azért ezek elég túlzó elvárások.
-Úgy véled? Szerintem nem azok. És az anyagi vonzatáról még nem is beszéltem.
-Hogy érted?
– A border collie egészséges fajta. Szerencsére nem ritka a 15-16 évig élő border, de fiatal korban és 10 év fölött lehetnek speciális igényeik. Nagyon fontos, hogy mivel eteted, szüksége lehet táplálékkiegészítőkre, vitaminokra. Meg kell óvnod a kullancsoktól és a bolháktól, ami mind-mind költség havi szinten. Legalább havi 15 ezer forintra számíts és akkor nem jött semmi váratlan kiadás. Ha orvosra lesz szükséged, akkor 10-20 ezer forintot simán otthagyhatsz a rendelőben pár gyógyszerért.. Be kell oltatnod minden évben. Kutyaiskolába kell járnotok. Ez mind idő és pénz. Nem említettem még a kutyakozmetikust. A border szőre nem igényel gyakori ápolást, de rendszeresen fésülni kell,. hogy ne csomósodjon a szőre. Ez főleg vedlésnél lesz látványos, ha neked ebben nincs rutinod, akkor egy kozmetikus megcsinálja, természetesen nem ingyen.
– Jó, ezt tudom, persze.
– Amit még nem kérdeztem: hosszú távon tervezel ugye? Nem derül ki pár hónap vagy 1-2 év múlva, hogy te nem erre gondoltál. Persze mindenki életébe jöhetnek nem várt helyzetek-de te úgy gondolod, hogy szereted őt annyira, hogy a nem várt helyzeteket is megoldjad? Ha családi házból lakásba kell költöznöd, akkor is megoldod és viszed magaddal, ugye?
– Hát nem tudom, nem hiszem, hogy ezt a családom megengedné,. szerintük a kutya kertbe való.
– Hát akkor sajnálom, a kiskutyáimat családtagnak szánom. Olyan helyre szeretném adni őket, ahol a fentiek egyértelműek. Szerintem gondold át, várj a vásárlással, gondolkodj el, milyen fajta is illik hozzád igazán és keress meg egy tenyésztőt akkor, amikor a kutyatartás módja csak rajtad múlik. Ne felejtsd el, 15 évre kell előre gondolkodnod!
-Értem, ok. Köszi, hogy ezt elmondtad, most már könnyebben hozok felelős döntést.

Nem eladni kell a kutyát, hanem megtalálni számár a TÖKÉLETES otthont.[:]

Ez is érdekes lehet...