Svédország, part 2.

Az utazás szeretetével szerintem nagynéném fertőzött meg. Annak idején nálunk sem pénz, sem igény nem volt arra, hogy utazzunk. Mindig vágyakozva hallgattam, hogy merre járt, mit látott. Aztán amikor Gáborral megismerkedünk, akkor kiderült, hogy az utazás neki is kimaradt, az ő szülei sem mentek nagyon sehova, egyszer apukájával voltak kispolskival Csehországban és Németországban a rendszerváltás környékén. Így mi ketten mindig is vágytunk arra, hogy menjünk, beszélgessünk, megéljük, hogy máshol hogyan élnek az emberek. A kutyák révén jutottunk el sok országba, az északi túra pedig már tavaly kipattant a fejemből. Sokáig Finnországban gondolkodtunk, de a politikai helyzet miatt úgy gondoltam most inkább arra nem mennék, és Svédországban megtaláltam azt a kennelt, ahol szerelembe esetem. Páran tudják, hogy hozni szerettem volna egy kant Oroszországból, ami számos furcsaság után nem tudott megvalósulni, már akkor sejtettem, hogy valami történni fog, mert egyszerűen nem tudtam elutalni a pénzt, mindig visszadobta a bank. A tenyésztő egy tündéri lány, aki szívesen segített volna másképp, de ez már az én ,,butaságom”, hogyha nem mennek gördülékenyen a dolgok, akkor úgy érzem valaki figyelmeztetni akar, hogy rossz úton járok, vagy valami rossz előérzetem támad, hogy nem akar összejönni a dolog, így inkább elengedem. Tudom, hogy a tenyésztővel lesz még dolgunk egymással, remélem ez az őrület mielőbb véget ér. A lényeg az, hogy az orosz kiskutya vérvonalához nagyon hasonló kant találtunk Cukorhoz, így már ,,csak” várni kell mit kapunk. Tricolour és sable babák is születhetnek a párosításból, bővebb információk az UH után.

Svédország a sziklák, hatalmas ,,kavicsok”, erdők és rénszarvasok országa. Fenyves és nyárerdők váltják egymást, az erdőgazdálkodás átgondolt és fenntartható. Náluk is létezik a tarvágás, de ha egy területet ,,kiírtanak”, akkor utána körbekerítik, hogy a magokból kihajtó pici csemetéket védjék a vadaktól. A letermelt terület nem túl nagy, szakaszosan végzik, hogy védjék az erdő élővilágát, illetve a talajt az eróziótól, mivel itt a talaj felső termőrétege vékony és sziklás. Ha a csemeték elérték a 2-3 méteres magasságot, akkor a kerítést eltávolítják, hisz a vadakra szükség van,hogy az erdő alját takarítsák.

Nagyon odafigyelnek a vízre, a nagy tavak mentén végig ki van táblázva, hogy vízvédelmi terület, ahol építkezni és gazdálkodni is nagyon szigorú szabályok mellett lehetséges, de inkább tilos. A csapadékvizet kis árkokba, majd mesterséges kis tavakba vezetik, ahonnan öntözni is tudnak, bár az éghajlatuk miatt erre ritkán van szükség. Nálunk hagyjuk az esővizet elfolyni, utána pedig csapvízről öntözünk! Döbbenetes!

A Vanern és a Vattern, két hatalmas tó Svédország közepén, vízük kissé csersavas, de kristálytiszta, és persze hűvös. Nyáron elérheti a 20-22 fokot optimális esetben. 1817.-ben kezdték építeni a Göta Kanal-t, mely összeköti Svédország két partját és hajózhatóvá teszi a csatornát és a tavakat. Az átjutást a szintkülönbségek miatt zsilipekkel oldották meg, kézzel ásták ki és 1837.-ben el is készült! 11 évvel a magyar szabadságharc előtt! A működési elve egyszerű, a hajó beúszik egy zsilippel elzárt csatornába, a zsilipet a hajó után bezárják, és a vízszintet a továbbhaladás útjának megfelelően emelik vagy csökkentik, mint ahogy a kád is megtelik vízzel, ha szint kiegyenlítődik, akkor a zsilip nyílik és a hajó elindul.

Vanern: Svédország és egyben az Európai Unió legnagyobb tava. Felszíne 5648 nkm, legnagyobb mélysége 106 m, átlagos mélysége 27 m.

Vattern: Svédország második legnagyobb tava, felszíne 1893 nkm, legmélyebb pontja 128 m, átlagos mélysége 40 m.

Élővilágukat komoly ragadozóhal állománya uralja: balin, sügér, csuka, fogassüllő, menyhal, lazac.

Összehasonlításképp a mi Balatonunk: felülete 600 nkm, legmélyebb pontja a Tihanyi-árokban 11-12.5 m. Tehát a Vattern háromszorosa, a Vanern majdnem tízszerese a felületét tekintve, de a víztérfogatuk összehasonlítása még megdöbbentőbb:Balaton 1.9 kkm, Vanern 153 kkm, Vattern 77.6 kkm. tehát a Balatont a Vanern vízéből nyolcvanszor, a Vetternéből pedig negyven alkalommal lehetne feltölteni.

Ha az igazi Svédországra vagytok kíváncsiak, akkor utazzatok vidékre! A nagyvárosok is biztosan számos csodát tartogatnak, de az igazi svéd élet vidéken mutatkozik meg. Biztosan visszatérünk még, izgalmas kirándulás végighajózni a Göta Kanalon, felfedezni a Tiveden Nemzeti Parkot, ellátogatni a számos Algpark egyikébe. Belső-Svédország és a nagy tavak vidékén tökéletes szállást találhattok kisebb farmokon. Most kettőt mutatok be nektek, mindkettőt kipróbáltuk, éjszakánkénti ár idénytől függően 35-50.000 Ft-nak megfelelő összegekért van 5 főre.

Summer Paradise Göta Kanal

Thord és Ulla egy igazi kis meseparadicsomot alkotott a Viken tó partján, ahol turizmusból és erdőgazdálkodásból élnek. 15 évvel ezelőtt építették a csónakházat, amely a tóparton, a kiadó háztól rövid sétára (autóval is le lehet jutni) található, szaunával is felszerelt, a csobbanómedence pedig maga a hűs vizű tó! Nagyobb rendezvények és lakodalmak tartására is alkalmas a hely. A vendéglátók tökéletes angolsággal kommunikálnak, rendkívül érdeklődők és kedvesek. A házban nyitott tűzteres kandalló, felszeret konyha vár, nagyobb társaság is elfér, kutyus is jöhet! Bátran keressétek őket, ha kristálytiszta vizű tavakra, harapnivaló levegőre vágytok, vagy csak kicsit elmenekülnétek a civilizáció elől a természetbe, akkor itt a helyetek!

Linda és családja egy kis gazdaságot visz Grimserudban. Együtt él az egész család, marhákat és juhokat tenyésztenek. Lindának két kelpie fajtájú kutyája van, ők segítenek neki a mindennapi munkában. A gyerekeknek lehetőségük van régi és új traktorokat csodálni, bárányt cumiztatni. A szállás jól felszerelt, sütő és mikró is van, mosogatógép. 6 fő kényelmesen elfér, a fedett teraszról a legelésző barikban lehet gyönyörködni.

Utazzatok! Oly sok gyönyörűség van, amit látni kell! Beszélgessetek! Lássatok és gondolkozzatok! Tanuljatok és hozzátok haza a tudást és adjátok át! Lehet másképp is!

folyt. köv

Ez is érdekes lehet...