Szlovénia, Rogla-egy kalandos kiállítási hétvége margójára (babaprojekt)

2023.május 31.-én neveztem a roglai kiállításra. Kicsit kalandosra sikerült, ugyanis Rosé fedeztetése nem a megszokott menetrendben történt, szinte 100%-ig viztos voltam abban, hogy nem lesznek kiskutyák.

Zac május 1.-jén és május 5.-én fedezte be, a tüzelés 31. és 35. napján! A tüzelést április 1.-jén kezdte, ami a rossz idő miatt nem igazán haladt előre, hol csepegtetett, hol nem. Április 17.-én csináltam egy progit, ami 4 volt- 10-14 között szoktunk fedeztetni- így azt gondoltam, hogy április 24. körül lehet jó. Na ehhez csúszott +1 hetet a történet. Próbáltam 24, 25, 26.-án megállt, de mindig kimozgott Zac alól, gondoltam, nem akarják ezt most fönt, hagyjuk a francba az egészet!

Eltelt egy hét, gondoltam az egész tüzelésnek vége…hát képzelhetitek! Ők ketten titokban ezt úgy elrendezték, hogy Dóri kiabált a kert végéből, hogy ,,Anya! Gyere gyorsan!”.

Ezt a hancúrt pár nap múlva megint megismételték, de nem voltam optimista. Teljesen klasszikus, gyönyörű tüzelés után természetes fedeztetéssel is maradt már üres kutyám, szinte biztos voltam abban, hogy most se lesz ebből gyerek. Mivel közel egy hónappal az első fedezés után Rozén semmi se látszott, neveztem Roglára. Ekkor még Pax is szőrben volt, nyáron a hegyekben biztos tök jó kis kiállítás lesz, családi nyaralásnak sem utolsó gondoltam én…

Aztán eltelt 2 hét. Mintha Rozé gömbölyödne- biztos a Royal Canin, túl sokat adok neki…de nézzük meg Uh-val, hátha! A 42. napon láttuk, hogy van valami, de olyan furcsák voltak, se szívhang, se gerinc. Nézzük meg 1 hét múlva!- javasolták. Ekkor aztán bebizonyosodott, hogy vannak kicsik, egészségesek és bő 2 hét múlva születnek is.

Számoltam, osztottam-szoroztam, hogy mit hogyan tudunk kivitelezni, hogy jut időnk pihenni is (tavaly nem voltunk nyaralni, kimerültünk mindketten, nagyon kellett a levegőváltozás) és ugye Rogla. Mondtam Gábornak, hogy 30.-a szerintem már necces, de nem tudom meghatározni, hogy mikor ellik, de az első fedezéstől az a 60.nap, nagyok a babák, résen kell lennünk, Rogla ottalvós bulival nem fér bele.

Június 29-ről 30-ra virradóan megindult az ellés, pár óra alatt kibújt az 5 gyerek, szépek, erősek, egészségesek. 4 szuka, 1 kan.

Délben befutottak a shelties ismerősök, együtt indultunk Roglára. Sem ők, sem mi nem aludtunk túl sokat az előző este, még szerencse, hogy a bírálatunk 4 óra körül kezdődött. Az utolsó 15 km kemény hegyi szerpentin, de a kutyák jól bírták, mi pedig győztünk gyönyörködni a csodálatos szlovén tájban!

A kiállítás után indultunk is haza, konkrétan beájultunk az ágyba, hogy másnap ismét hajnalban keljünk és bevegyünk Roglát! Jelentem a küldetés sikerült! Pax egyre ügyesebb a ringben, bár teljesen levedlett, de minden bíró kiemelte, hogy mennyire szép, klasszikus angol sheltie, szép jövő áll előtte. A dresszúrára még gyúrnunk kell, mert nem adja el magát, igazi makacs kis kan.

Rogla CAC- 2023.06.30. Junior Winner, BOS

Rogla CACIB- 2023.07.01. Junior Winner, J-CACIB

Rogla CACIB-2023.07.02. Junior Winner, J-CACIB- Slovenian Junior Champion

Ez is érdekes lehet...